- "Itic Strul dezertor" de Liviu Rebreanu
- "Cain si Abel" de Jorge Luis Borges
vineri, 24 mai 2013
Tema "Confruntari etice si civice"
Tema "Confruntari etice si civice"
Tema "Iubire"
Tema "Iubire"
Scena Balconului "Romeo si Julieta":
MITUL ANDROGINULUI
Mitul Androginului |
ANDROGIN = care are caractere specifice ambelor sexe, hermafrodit, bisexual.
Androginul a fost vazut de-a lungul timpului in foarte multe feluri,uneori o zeitate, alteori o fiinta cu doua parti, dar de cele mai multe ori ca o fiinta fabuloasa din mitologia greaca.
In ce consta acest mit al androginului si care este ideea fundamentala a acestui mit?In opera "Banchetul", scrisa de Platon, exista o explicatie a iubirii si formarii acesteia. Aici este amintit "mitul androginului", povestit de un personaj al lui Platon.
Dupa aceasta legenda aflam ca la inceput traiau pe Pamant fiinte androgine. Ele aratau ca doi oameni lipiti spate in spate: un barbat si o femeie, doi barbati sau doua femei. Acestia aveau o putere incredibila...puteau face aproape tot ce gandeau. Zeii, din cauza ca se temeau de puterea aproape infinita a androginilor, pentru a nu mai reprezenta o posibila si veritabila amenintare pentru ei, se hotarasc sa-i desparta.
Separati sunt fara putere, nu mai pot face nimic. Multi dintre ei mor de tristete si dor. Zeii, vazand ca raman fara supusi, cauta sa dea oamenilor un nou motiv pentru a trai si astfel il creeaza pe Eros, cel care avea sa semene iubire intre pamanteni. In acest fel oamenii isi petreceau viata cautandu-si jumatatea, iar cei mai norocosi chiar o gaseau,se contopeau si deveneau fiinta de odinioara.
Acest mit se regaseste in operele multor scriitori (Ana Blandiana -Cuplu )...in forme si explicatii diverse, cu povesti una mai frumoasa ca alta, dar avand mereu aceeasi idee si anume "sufletele pereche".
Tema "Joc si Joaca"
Tema "Joc si Joaca"
- "Porunca" de Tudor Arghezi
- "Pacatul " de Tudor Arghezi
- "Pedeapsa" de Tudor Arghezi
Adam si Eva - Ana Blandiana -> poeziaPorunca -Tudor Arghezi -> poeziaPacatul - Tudor Arghezi -> poeziaPedeapsa-Tudor Arghezi -> poezia
Abonați-vă la:
Postări (Atom)